2012. december 15., szombat

Az újdonság varázsa eloszlóban


Amilyen gyorsan berobbantak a köztudatba az e- könyv-olvasók, olyan tempóban el is fognak tűnni – állítja egy amerikai elemző cég.

Az e-könyv piac káprázatos növekedését figyelhettük meg az elmúlt években, de az IHS iSuppli előrejelzése szerint háttérbe szorulhat a közeljövőben. Idén még majdnem 15 millió e-könyv-olvasó megvásárlásáról beszélhetünk, de ez 36%-os visszaesés a tavalyi 23,2 millió eladáshoz képest. A következő évre pedig további 27%-os csökkenést jósol a cég. 2016-ra pedig már csak 7 millió körüli számot említenek. 

A táblagépek győzedelmeskednek


A 2010-es évek második felében történt robbanásszerű megjelenés az újdonság varázsával hatott, sokan be is szerezték e-könyv olvasójukat, és élvezték annak hordozhatóságát és könnyűségét. Azonban az e-olvasók csak a letöltött könyvek olvasására alkalmasak, internetezésre, levélírásra, filmnézésre vagy egyéb alkalmazások használatára nem. Ezeket a tevékenységeket más készülékkel kell hát helyettesíteni. Ezekre a célokra leginkább a táblagépek a legmegfelelőbbek, és ezt egyre többen ismerik fel. Így tehát az bizonyosodhat be, hogy azon készülékek, amelyek csak egy funkciót látnak el, kiszorulnak a több célra alkalmas kütyükkel ellentétben. Ilyen sorsra juthat a fényképezőgép, GPS és az MP3 lejátszó, de végső eltűnésük későbbre tehető, mint az e-olvasóé.

A laptopot is legyőzi


Nem menekülhet a legyőzéstől a laptop sem. Egy másik cég úgy látja, hogy jövőre 80 millió tabletet adnak el és csak kb. 64 millió laptopot, de már idén karácsonykor is bekövetkezhet az, hogy több táblagépet vesznek meg maguknak vagy szeretteiknek az emberek. Az IHS iSuppli szerint 2016-ra 340 millió táblagépet adhatnak el. Népszerűségük oka nemcsak a több funkcióban rejlik, de olcsón is hozzáférhetőek. A tabletlázat az iPad 2010-es megjelenése indította el, de azóta a Google is beszállt Nexus 7-jével a versenybe, illetve az Amazon is felismerte a harcot, és Kindle Fire családjával, olcsó áraival ő sem marad le többiek mögött.

Az e-olvasó nem adja fel


Az e-könyv olvasó előnyére válhat az olcsó előállítás, ebben ugyanis megveri a táblagépeket. Hogy megmaradjanak a piacon, egyre alacsonyabb áron kínálják őket, és ez a jövőben sem lesz másképp, de a korábbi népszerűségük soha nem térhet vissza az IHS iSuppli szerint. A kisebb cégek lehet, hogy megsínylik az előállítási ár vagy az alatti vételárakat, de a nagy óriás, az Amazon megengedheti magának az olcsó készüléket. Az ő politikája úgyis a tartalomeladáson alapszik, ahogy erről már beszámoltam korábbi cikkemben (Amazon, a trójai faló). Ráadásul a Kindle Fire táblagépével bebiztosította magát vész esetére. Az e-olvasó mellett szólhat, hogy hosszabb az üzemideje, ugyanis nem színes és sok energiát igénylő képernyője van, hanem energiatakarékos e-ink technológiája. 

Azonban nagyon úgy tűnik, hogy a vásárlók színes és mozgókép lejátszására is alkalmas készülékeket akarnak, nem törődve azzal, hogy hamar lemerülnek, vagy esetleg jobban igénybe veszik a szemet. Az e-readerek így hát leginkább csak abban reménykedhetnek, hogy a vásárlók vékony pénztárcája nem engedi, hogy a konkurens táblagépeket vegyék meg.

Forrás: sg.hu Véget ér az e-könyvolvasók korszaka, 2012. 12. 13. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése