2012. november 24., szombat

A kémkedő Babadroidok

A jövő boltjának első jellemzője már elérhető: egy olasz cég látó próbababákat dobott piacra. Kamera van a szemükben, mely mozgásérzékelő és arcfelismerő szoftverhez van hozzákötve.


Sokszor elgondolkozhattunk már azon, milyen lesz egy ruhaüzlet több tíz, vagy száz év múlva. Ugyan már léteznek olyan programok, amelyek az üzlet kínálatát ránk illesztik, mint ahogy mi gyermekfejjel a kivágott papírbabára a papírruhadarabokat, de még kezdetlegesek és nem elterjedtek.



Az előrelépés a jövő felé más módon is történhet. Kifejlesztettek már olyan próbafülkét, ami egy zuhanykabinra emlékeztet, és ha a vásárló beleáll, beszkenneli a méreteit 360 fokban. Így pontosan megtudhatják, mekkora ruhákat is kell keresnie, és méretéhez igazodva ajánlatokat is kap, mi állna neki a legjobban. 



Egy másik vonal a marketingre épít. Milyen korosztály látogatja a boltot? Nők többen vagy férfiak? Melyik ruha tetszik a kirakatban és melyik nem? Hogy ezekre a kérdésekre választ kaphassanak, és ez alapján alakíthassák az üzlet profilját és kínálatát, a mindent látó próbababa eszközéhez folyamodhatnak. 

A próbababa tényleg mindent lát


Látnak minket 
Az olasz Almax próbababagyártó cég és a Kee Square biztonságtechnikai fejlesztő cég együttműködésével jött létre ez az okos baba, az EyeSee.  Darabja 4000 euróba kerül, de már 5 cég használ pár tucatot belőle. Azt, hogy mely cégek ezek pontosan, nem lehet tudni, az Almax vezetője titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem árulta el. 

Kívülről ugyanúgy néznek ki, mint a hétköznapi próbababák, de a szemükön keresztül kamera pásztázza az előtte elhaladókat és megállókat. Ez arcfelismerő és mozgásérzékelő szoftverrel van összekötve, ami az előtte elhaladó ember nemét, korát, bőrszínét is megállapítja. A cég pedig rajta keresztül kielemezheti, hogy mely embertípus szemléli nagy érdeklődéssel a kirakatot, vagy mely időszakban kik látogatják a boltot. Ugyan ezt az üzletben elhelyezett biztonsági kamerákon keresztül is meg lehet figyelni (pl. ilyen új generációs rendszer a japán NEC, ami szintén arcfelismerő programon és kép helyett adatsor eltároláson alapul), de a gyártó cég szerint sokkal hatékonyabb az, ha szemmagasságban történhet a vizsgálódás. Továbbá az EyeSee is szolgálhat biztonsági kameraként, mert rögzítheti a lopásokat, vagy az arra elhaladó bűnözőket.  

Személyiségi jogokat nem ismer


Az a kérdés nem tisztázott, hogy mennyire etikus ez a berendezés. A szabályok szerint jól látható helyen jelezni kell, hogy biztonsági kamera van felszerelve. Csak kereskedelmi okból figyelni a vásárlót pedig problémás lehet, hasonlít a kémkedéshez. Van cég, aki azért nem rendelt a babákból, mert tiszteletben tartja a határokat. Az Almax azzal védekezik, hogy nem tárolja el a rendszer a képeket, így nem jogsértő. Van olyan eset is, amikor az eladók megfigyelésére fordíthatják a leskelődő babát, de ebben az esetben az ott dolgozók belegyezése szükségeltetik.

További fejlesztések


Tervezik, hogy a baba ne csak látást kapjon, hanem hallást is, hogy azt is megtudhassák, mi a véleményük a vásárlóknak a ruháról. Illetve az az ötlet is megszületett, hogy képernyőt helyeznek el a próbababa mellett. A baba megvizsgálja a kuncsaft profilját, és ez alapján a releváns termékeket megjeleníti ezen a monitoron.

A jövő boltja megszületett. Gondoltuk volna, hogy ilyen lesz?   

Forrás: index.hu/tech 2012. 11. 23. Leskelődő próbababákat fejlesztettek 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése