2012. október 14., vasárnap

Kibertér konferencia


Magyarországon rendezték meg a kibertérről szóló kétnapos nemzetközi konferenciát, ahol a különböző érdekeltek előadások, kerekasztal-beszélgetések keretében vitatkoztak a kibertér lehetőségeiről, veszélyeiről és esetleges megoldásokról.


Tavaly London után idén Budapesten rendezték meg a Conference on Cyberspace nevű nemzetközi konferenciát, mely a kiberbiztonság kérdéseivel hivatott foglalkozni. Október 4-5-én a Millenáris Park adott neki otthont. Remek alkalom ez arra, hogy a különböző felek, tehát az állam, a magánszektor és a fehér kalapos, jó hekkerek megvitassák a nézeteiket, és együttműködjenek a biztonságos digitális környezetért. Szakmai előadásokon, workshopokon vehettek részt az érdeklődők, melyek között a technikai fejlettséghez híven androidos mobilalkalmazás segítségével lehetett tájékozódni.

A kibertér fontossága


Jelentős feladatként határozták meg a kibertér előnyeinek kihasználását, és a kockázatok csökkentését. Elengedhetetlen a további fejlődéshez, vele kihasználhatók a gazdasági, társadalmi előnyök. A konferencia célja tehát az volt, hogy segítsék a hálózat és a tartalom fejlődését és a szabad, biztonságos használatot.

Veszélyek 


Előnyei mellett fenyegetettséget is jelent a kibertér, és a kiberbűnözés visszaszorításához együttműködésre van szükség, és erre jó példa ez a rendszeresen megrendezendő konferencia. Növekszik a kibertámadások száma, gyakran a magánszemélyek ellen, és az adatok védelme érdekében ezeket vissza kell szorítani. Az adatok védelmi kérdéséről és az internetes jogokról a második napon rendezett workshop keretében tartottak előadásokat.  

Az informatikai támadások elleni felkészülésként, próbaként rendezte meg az Európai Unió a Kiberkonferencia első napjával egy időben a Cyber Europe 2012 nevű szimulációs biztonsági eseményt, ahol azt tesztelték, hogy mennyire vannak felkészülve a bankok, távközlési vállalatok, kormányszervek egy esetleges kibertámadással szemben. Óriási jelentőségű lenne a kár, ami az EU polgárainak és a vállalkozásoknak tenne keresztbe, és több milliós veszteséget okozna.

Gyermekbűnözés


Egyre több alkalommal derül fény arra, hogy fiatalok, gyerekek állnak a bűncselekmények mögött, akiket szervezett bűnözői csoportokba tömörítenek. Manapság ugyanis viszonylag könnyű hekkerkedni, mert leírások, videók mutatják be a kezdőknek, hozzá nem értőknek a lépéseket az interneten. A konferencián vitatkoztak az Anonymous hekkercsoport összetételéről is. Meglehet, hogy fiatal kezdő hekkerek (scrip kiddiek) alkotják, de ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy felnőve valódi hekkerekké válnak, illetve más fiatalokat is megfertőznek. Ellene tenni pedig úgy lehetne, hogy a gyerekeket tanítani, nevelni kell azért, hogy felnőttként a jó oldalon fehér kalaposként harcoljanak a kiberbűnözés ellen. Erről a témáról szólt a konferencián megrendezett Gyerekek az interneten nevű rendezvény. A nevelés eszköze azonban ismét megosztotta a véleményeket, mert a tartalomszűrés is az ellenkező hatást válthatja ki, ha a gyerek a hekkerkedés első lépéseit a szűrő feltörésével teszi meg. Talán az a leghatásosabb módszer, ha a szülő rálát gyermekére számítógépezés közben. 

Fő forrás: index.hu/tech 2012. 10. 05. Néhány zseni és egy halom idióta
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése