2012. október 22., hétfő

Kindle Paperwhite


Az Amazon egyik legújabb e-olvasója, a Kindle Paperwhite különleges újdonsággal és rengeteg előnnyel büszkélkedhet, ám néhány hátulütővel is meg kell birkóznia a felhasználótábornak.



Szeptember 6-án elsőként hozta nyilvánosságra az Amazon a Kindle Paperwhite-ot. Hozzájutására azonban sokat kell várni, hiszen először csak Amerikában volt elérhető, és Nagy- Britanniában, Németországban, Franciaországban is csak mostanában, október végi kiszállítással szerezhetik be a lelkes érdeklődők. Hazánkból hivatalosan még nem lehet megrendelni.

Hasznos újdonságok


A beszerzési nehézségek ellenére azért a tulajdonos igazán újdonságba menő e-olvasót vehet a kezébe. Legszembetűnőbb tulajdonsága az, hogy led lámpákat építettek a képernyőbe, amik oldalról világítva lehetővé teszik, hogy sötétben is lehessen olvasni. A fényerő állítható, és nagy napsütésben sem kell attól félni, hogy befénylik a felülete.  Ám a nagy fényerő ellenére sem merül gyorsabban az akkumulátor, mint a többi készüléknél.

Megnövelték a képernyő felbontását, és teljes mértékben jól olvasható a szöveg. Könnyebben kezelhető a készülék köszönhetően az érintőképernyőnek.
Több mint 1100 könyvet lehet ebben a ceruzavékony kis kütyüben tárolni.

Különlegessége még az, hogy nem csak százalékban és oldalakban mutatja azt, hogy mennyi van hátra a könyvből vagy fejezetből, hanem az időt is kikalkulálja az olvasási tempót figyelembe véve.
Sötétben, max fényerőn
Forrás:  Forbes.com
Nappal
Forrás: Forbes.com


Hibák, de mégsem zavaróak


Ha a fényerőt magasra állítjuk, láthatjuk, hol vannak elhelyezve a ledek, mert nem oszlik el tökéletesen a fény, de még ennek ellenére is jobban működik, mint a korábbi készülékek tokjaiba beszerelt világítás, amit ráadásul további súlyos pénzekért lehet beszerezni. Az érintőképernyő ugyan könnyebb navigálást tesz lehetővé, de magában hordozza a félrenyomás, vagy a mást jelölök ki, mint amit akarok veszélyeit.

A fejezetből/könyvből hátralévő idő becslése sem működik mindig, mert olyanok a tartalmak, legyenek akár fizetősek vagy ingyenesen hozzáférhetőek, hogy nincs beléjük építve ez a lehetőség. 

A Kindle Paperwhite-ba sajnos nem építettek hang és szövegfelolvasó funkciót, amit azzal indokoltak, hogy a kis méreten és a világításon lévő hangsúly nem tette lehetővé. Azonban ha valaki direkt ezt a tulajdonságot szeretné, akkor a Kindle Fire és a Kindle Fire HD az ő készüléke.
Nagyobb hiányosság még, hogy csak 1,3 gigabájt tárhellyel rendelkezik, mert a maradék hétszáz megabájt az operációs rendszer számára kell. Jóval kevesebb könyvet lehet hát tárolni a 3 gigabájtos készülékekkel ellentétben, de azért a több mint 1100 könyv sem hiszem, hogy okozhatna hiányérzetet.



Kindle Touch
Forrás: amazon.com

Akit megsértett a Paperwhite


Míg a Paperwhite lázában égnek a rajongók, addig szépen csöndben, észrevétlen egy másik készüléktől vált meg az Amazon, ugyanis nem árulja többet a Kindle Touch e-olvasót. Ez azért történhetett meg, mert mindkét készülék ugyanazon az áron férhető hozzá, 109 és 169 dolláron, de közben a Paperwhite jóval több funkcióval büszkélkedhet; a Touchban nincs is világítás. Az Amazon hozzátette, hogy ha valaki mégis a régebbi modellt szeretné, az beszerezheti más szolgáltatóktól, hisz csak az Amazon boltjában szűnt meg az értékesítése. Mégis azért bele kell gondolni, hogy vajon ki részesítené előnyben a régebbit kevesebb lehetőséggel, és miért nem szállítja le az Amazon az árát, hogy lehessen e-olvasót venni a 69 és a 109 dolláros Paperwhite között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése