2012. szeptember 29., szombat

Amazon, a trójai faló

Az amerikai Walmart nem árulja többé az Amazon termékeit.
Helyette inkább az Apple-t erősíti, hogy online téren is felvehessék az Amazonnal a versenyt.

Miért a cím?

Sucharita Mulpuru, a Forrester Research kereskedelmi elemzője nevezte az Amazont trójai falónak, mert az olcsó készülékkel csapdába csalják a gyanútlanokat, akik rákényszerülnek arra, hogy az Amazontól vegyék aztán a tartalmat is. Sőt, rengeteg minden mást is árulnak a plüssmackótól kezdve a filmeken át a golfütőig, ami miatt más áruházakat szorítanak háttérbe.

Nincs több Kindle!

Így aztán a Target áruházlánc után a Walmart is bejelentette, hogy nem árul többet Amazon termékeket, amely az őt érintő kereskedelmi területen saját helyzetét veszélyezteti. Inkább a riválist, az Apple-t támogatja megkockáztatva azt a kijelentést, hogy az iPad amúgy is kelendőbb lesz. Emellett továbbra is árulják a Barnes & Noble Nookját, a Google Nexus 7-jét és Samsung Galaxy Tabot és más e-olvasókat. A bejelentés utáni napokban (így a cikk megírásának idejében is) a Walmart webáruházában beírt "Kindle" keresőkérdésre még kiadott találatokat, de ma már csak Kindle kiegészítőkre, így tokra, vagy lámpára lehet bukkanni. De mégis, ez a kis kiesés csak nem fog fájni az Amazonnak, legalább nem kell többet megosztoznia a profiton.

Az Amazon tervei

Az Amazon már egy ideje tervezi, hogy az online kereskedelem mellett hagyományos boltot, bolthálózatot nyit. Az, hogy két nagy áruházból kitiltották áruit, olyan vélekedéshez vezet, hogy meg is nyithatja saját üzletét a közeljövőben. Ez azért is jó, mert a vásárlók a boltban kipróbálhatják a megvásárlás előtt a terméket, ellentétben az online formával. Imogen Power elemző úgy nyilatkozott, hogy sokkal nehezebb egy cégnek csak online vagy csak hagyományos üzletben megállnia a helyét, és a legjobb az, ha kihasználják mindkét lehetőség előnyét. Hozzátette, hogy több lehet hagyományos boltnál akkor, ha arra is felhasználják, hogy írókat, eseményeket, koncerteket ajánlanak a publikumnak. 

Fő forrás: index.hu/tech 2012.09.21 Nem árul Amazon tableteket a Wal-mart

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése